RSS
 

Chleb ze słonecznikiem i otrębami

23 lis

20141123_151405

składniki:

500 gram mąki pszennej

14 gram suchych drożdży

100 gram łuskanego słonecznika

50 gram otrębów

2 łyżeczki cukru

2 płaskie łyżeczki soli

400 ml wody

łyżeczka masła do posmarowania formy

 

 

w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. resztę suchych składników mieszamy ze sobą w misce zostawiając trochę słonecznika do posypania z góry chleba.

wodę z drożdżami mieszamy razem z suchymi składnikami.

wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 30 minut aby mogło wyrosnąć.

 

formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. wyrośnięte ciasto przekładamy do formy. górę obsypujemy pozostałym słonecznikiem lekko go wgniatając. ciasto w formie można odstawić jeszcze na parę minut do wyrośnięcia.

przed wożeniem do piekarnika górę chleba należy przesmarować wodą za pomocą pędzelka (lub uklepać wilgotną dłonią)

chleb pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

 

 

 

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii strona główna, wypieki

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Dagmara Osowska

    3 grudnia 2014 o 19:37

    Serdecznie zapraszam Twój blog do nawiązania współpracy z Mikserem Kulinarnym:
    http://zmiksowani.pl

    Nie wiem czy wiesz, ale Mikser Kulinarny jest serwisem zrzeszającym polskie blogi kulinarne. Obecnie posiada ponad 4 000 blogów w bazie, z których pobrał już ponad 600 000 przepisów kulinarnych. Nasz serwis jest jednym z najpopularniejszych serwisów kulinarnych w Polsce. Dzięki nam, fani kuchni utworzyli już ponad 25 000 wirtualnych książek kulinarnych, w których zapisali ponad 400 000 przepisów do wypróbowania na później! Twoje przepisy też mogą się w nich znaleźć :)

    pozdrawiam

     
 

  • RSS