RSS
 

Budyń z kakao i wiórkami kokosowymi

21 lut

IMG_20170221_132638_772

 

Składniki:

dwie szklanki mleka (może to być mleko roślinne np. sojowe, ryżowe, kokosowe itp.)

łyżka mąki ziemniaczanej

łyżka brązowego cukru

2 łyżki kakao

2 łyżki wiórków kokosowych

 

1,5 szklanki mleka wlewamy go rondla, dodajemy kakao, cukier oraz  wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.  Doprowadzamy do zagotowania mleka. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną i dobrze mieszamy aby nie było grudek (można użyć trzepaczki). Do gotującego się mleka dodajemy mleko z mąką ziemniaczaną i na wolnym ogniu gotujemy przez około minutę ciągle mieszając. Gotowy budyń przelewamy do pucharków i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem dekorujemy wiórkami kokosowymi.

 

 

 

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS